četvrtak, 28. siječnja 2016.

Šišmiš - Jo Nesbo

Mlada Norvežanka, zvijezda televizijskih sapunica, koja je došla u Australiju kako bi radila kao konobarica, pronađena je mrtva na obali ocana. Svi tragovi upućuju na ubojstvo. Harry Hole, detektiv iz policijske uprave u Oslu, odlazi u Sydney da pomogne australskoj policiji u istrazi. Iako mu je namijenjena uloga promatrača, pasivnost Harryu nije u krvi: uključuje se u istragu, a na kraju je u slučaj umiješan i na osobnoj razini jer se zaljubljuje u Birgittu - prijateljicu ubijene djevojke. Njegovo fizičko i duhovno putovanje Australijom sve ga više poveuje s aboridžinskim mitom o čovjeku šišmišu koji za sobom vuče trag smrti. Šišmiš je prvi roman u serijalu o Harryu Holeu, detektivu koji je Nesboa učinio planetarno popularnim. 





Rating:         

Dugo sam slušala o Nesbou, njegovom uspjehu i knjigama, a evo sad mi je i jedno njegovo djelo došlo u ruke. Prema preporuci sam dobila Šišmiša jer je ovo prvi roman u serijalu o Harry Holeu. Zanimljivo je i kako je ova knjiga zapravo dosta kasno došla u prijevod pa su mnogi prvo pročitali knjige o kasnijim slučajevima Harrya Holea. 
Prošlo je dosta vremena ot kad sam čitala neki kriminalistički roman pa sam se poveselila promjeni u mojoj knjižnci. Osobno sam veliki ljubitelj Agathe Christie, Edgara Allana Poea, sir Arthura Conana Doylea, Patricie Cornwell itd. da ne nabrajam sad dalje, ali sam i ljubitelj kriminalističkih filmova i serija. Mislim da možete zaključiti kako volim volim žanr. No vratimo se sad na knjigu.
Što vam mogu reći o ovoj knjizi? Sa sigurnošću vam mogu reći da je ostavila na mene popriličan dojam, ali još ne mogu utvrditi koliko je on pozitivan. Da se razumijemo to apsolutno nema nikakve veze s prijevodom. Dapače, same pohvale za FOKUS i Profl, a posebno prevoditelju Daliboru Joleru. Priča je vrlo fluidna, jezik je lagan i lako se čita, ali sama tematika je malo teška. Šišmiš je napet, krvav i težak roman. Ne očekujte ovdje happy end, ali ako želite realno portretirane likove koji su izvana jaki i staloženi, a iznutra se bore s raznim demonima i na rubu su pucanja. Likovi kojima nije potrebano mnogo kako bi se vratili starim porocima, onda je ovo knjiga za vas.
Trebalo mi je neko vijeme kako bi dovršila ovu knjigu i posložila dojmove. A sad mi je potreban odmor i nekakva "limunada" za čitanje. Za ovu knjigu morate biti koncentrirani cijelo vrijeme i ne smiju vam misli odlutati ni ukojem trenutku jer ćete propustiti nešto bitno i morat ćete se vraćati kako bi povezali konce. (Been there - done that) No nije sve tako crno. Ljepota ove knjige je i što ćete saznati nešto i o Aboridžinima i njihovim vjerovanjima i legendama. Upoznat ćete i Australiju i to ne samo Sydney. Također cijela radnja i likovi su vrlo filmski i ako se neki filmski studio odluči na ekranizaciju uspjeh je zajamčen. I to ne samo radi popularnosti knjiga nego i zbog posljednje potjere koja je u rangu s nekim od najpoznatijih kriminalističkih filmova.
Za kraj da vam odgovorim na dva važna pitanja. Hoću li pročitati ostale knjige iz serijala o Harryu Holeu? Hoću, ali ne jednu za drugom, jer kao što rekoh ranije. Nakon nje trebam odmor :) 
Bi li vam preporučila ovu knjigu? Bih ali uz važnu napomenu - očekujte neočekivano i rating koji ide uz većinu HBO serija - sex, bood & violence.

Happy reading,

XOXO

Seraphina

Bilješka o autoru:

Jo Nesbo norveški je pisac, poznat po seriji romana o detektivu Harryu Holeu koji su mu donijeli brojne nagrade i svjetsku slavu. Za roman Šišmiš dodijeljene su mu ugledne nagrade Riverton (1997.) i Stakleni ključ (1998.) Osim pisanjem, aktivno se bavi i glazbom. Živi i radi u Oslu.




 

Nema komentara:

Objavi komentar