srijeda, 5. listopada 2016.

Bez nade - Colleen Hoover



Dvoje mladih ljudi s teškom prošlošću kreće na strastveno, fascinantno putovanje prema otkrivanju pouka o življenju, ljubavi, povjerenju i, iznad svega, moći izlječenja koju može donijeti samo istina.

Sky, učenica četvrte godine srednje škole, upoznaje Deana Holdera, dečka kojega prati glas o promiskuitetnosti ravnoj njezinoj. Već od prvog susreta on je ispunjava stravom, ali ne može ga izbaciti iz misli. U njemu ima nečega što budi uspomene na njezinu duboko nesretnu prošlost, na vrijeme koje se svom silom trudila potisnuti. Iako ga je čvrsto odlučila izbjegavati, njegovo neumoljivo proganjanje i zagonetni osmijeh slome joj moć obrane i između njih nastane sve čvršća veza.

No, Holder cijelo to vrijeme čuva svoje tajne. Kad one budu otkrivene, Sky će se zauvijek promijeniti, a njezino povjerenje prema svijetu moglo i pasti kao žrtva istine…



Ocjena:

Slušam i čitam ovoj knjizi (kao i svim ostalim knjigama Colleen Hoover) već neko vrijeme pa mi je druženje u organizaciji Ključa za knjigu i Algoritma došlo kao naručeno. 
Radi se o prvoj knjizi u kolekciji Hopeless. U Hrvatskoj ćete naći prijevod samo ove knjige, a ostale Losing Hope (Holderova perspektiva) i Finding Cinderella za sad ćete morati čitati na engleskom.
Glavna junakinja Sky je ne baš tipična američka srednjoškolka. Sve do 4. srednje se školovala kod kuće, odsječena od bilo kakvog oblika tehnologije za komunikaciju. Uživa u trčanju, čitanju i provođenju vremena sa svojom najboljom prijateljicom Six. Slijedeći ponašanje najbolje prijateljice došla je na glas lake cure. Sky je osoba koja se ne želi vezati uz dečke, ne voli poklone i ne voli živjeti bez slatkiša i šećera. No puno toga će se promijeniti dolaskom Deana Holdera u njen život. Iako on ima bad boy stav što inače ne volim kod dečki ni u knjigama a kamoli u stvarnosti moram priznati kako mi je Holder malo prodrmao to uvjerenje, a da ne spominjem njegovu tetovažu koja će imati i ulogu u cijeloj radnji.
Sky i Holder su dvoje mladih svako slomljeno na svoj način koje se našlo u pravom trenutku. Hoover na izvrstan način prožima nekoliko stvari kroz ovu knjiga- koliko je samo naš mozak fascinanatan i kako je sposoban reagirati na određene situacije u životu, ali pokazuje i kako srce i ljubav imaju svoju riječ u cijeloj situaciji. Još jednom vidimo koliko je ljubav snažna emocija i kako nas može spasiti. Bez obzira radi li se o romantičnoj ljubavi, onoj majke i djeteta ili prijateljskoj. S obzirom na broj pročitanih knjiga do sad ne mogu reći da me ova knjiga uči nečemu, ali mogu reći kako mi osvježava pamćenje.
Knjiga ima tešku tematiku i u pojedinim dijelovima ulazimo u dramatizaciju koja meni osobno nije smetala. Baš zbog te malo teže tematike mišljenja sam da je ovo knjiga ipak za malo starije. No tu polazim iz svoje perspektive koliko sam drukčije doživjela i shvatila ovu priča sad a kako bi je doživjela i prihvatila da mi je 16. No, svaka osoba je drugačija.
Zrinka Budak je odradila izvrstan posao s prijevodom, no neke sitnice nije mogla izbjeći. Radi se jednostavno o bogatstvu engleskog jezika i nemogućnosti ostvarivanja svih usporedbi na hrvatskom jeziku i potpunog prijenosa iz originala.
Knjiga me oduševila i iako nisam plakala kako su me upozoravali ostala sam puna emocija i osjećala sam se onako se želim osjećati nakon svake pročitane knjige. Nadam se kako će u skorašnjoj budućnosti prevesti i ostale dvije knjige, a do tad vam savjetujem ako niste uzmite ovu i obogatite si život s još jednom vrijednom knjigom.

XOXO

Seraphina

1 komentar: